Aniki.fi - Animekipinä

Kuva-arkiston käyttöoikeuksista

Kuka omistaa kuvien oikeudet?

Kunkin kansion otsikkoon merkitty kuvaaja omistaa kaikki oikeudet kuviin. Anikin kuva-arkisto vain julkaisee ne edelleen, ilman yksinoikeutta. Kuvaaja on voinut julkaista kuviaan myös muissa palveluissa, kaupallisessa tai epäkaupallisessa kontekstissa.

Saanko käyttää kuvia tarkoitukseen x?

Tapauskohtaista. Lue kunkin kansion kuvauksesta kuvaajan julkaisuehdot. Lähes poikkeuksetta epäkaupallinen, henkilökohtainen käyttö on sallittua, kunhan kuvaajan nimi ilmoitetaan käytön yhteydessä. Kaupallisen käytön osalta eri kuvaajilla on hyvinkin erilaisia rajoituksia. Kukin kuvaaja valitsee omat julkaisuehtonsa. Kuvaajan yhteystieto on usein kirjattu tämän yhteyteen - ota yhteyttä epäselvyystilanteessa, tai jos tarvitset laajempaa käyttöoikeutta.

Moni kuvaaja käyttää Creative Commons -julkaisuehtoja. Yleisesti käytettyjä versioita ovat mm. BY-NC-SA, joka antaa sinulle oikeuden jakaa ja muuntaa/käsitellä kuvia vapaasti, kunhan toiminta on epäkaupallista, jaat muokattuja kuvia edelleen samoin ehdoin ja mainitset kuvaajan nimen. Toinen usein käytetty julkaisuehto on Zero eli CC0, joka antaa sinulle vapauden tehdä kuvilla käytännössä mitä vain - paitsi toki väittää niitä itse ottamiksesi.

Mitä muuta kuvien käytössä kannattaa huomioida?

Riippumatta kuvan julkaisuehdosta, muistathan aina mainita julkaisun yhteydessä kuvaajan nimen. On myös hyvä idea linkata takaisin Anikin kuva-arkistoon, mikäli mahdollista. Toinen erittäin ystävällinen ele on mainita kuvaajalle, kun käytät kuvaasi jossain - oli se sitten sosiaalinen media tai koulutyö. Monet kuvaajat ovat ilmoittaneet yhteystietonsa käyttöehtojen yhteydessä ja tavoitat heitä hyvin ainakin Twitteristä.

Voinko toimittaa omia kuviani Anikin arkistoon?

Kyllä. Kuvien toimitus tapahtuu ftp:llä tai web-lähetyksellä. Saadaksesi tunnukset, ota yhteyttä ylläpitoon, ks. yhteystiedot alla. Muista ilmoittaa myös haluamasi kuvien julkaisuehdot.

Miten tiedän kun uusia kuvia on saatavilla?

Tapahtuman jälkeen kuvia julkaistaan vilkkaimmin yleensä tapahtumaa seuraavan viikon kuluessa. Julkaisuista ilmoitetaan useimmiten Aniki-keskustelualueilla kyseisen tapahtuman jälkipyykkiketjussa (alue "Conit ja festarit") sekä kuvauspalvelukuvien osalta Twitterissä hashtagilla #kuivapalvaus sekä Kuvauspalvelun facebook-sivuilla.

Mikä ihmeen uusi kuva-arkisto?

Kuva-arkistomme on toiminut vuodesta 2003 lähtien, joten sille on alkanut kerääntyä jonkin verran kilometrejä. Vaikka ohjelmistoa on päivitetty, se ei tarjota sellaista käyttömukavuutta mitä nykyaikaisessa nettikäytössä voisi arvostaa. Testattuamme muutamia markkinoilla olevia tuotteita, päädyimme lopulta oman sovelluksen kehittämiseen. Työ on vielä kesken, mutta palvelua voi jo koeajaa. Kyse on avoimen lähdekoodin projektista, joten voit myös ladata ohjelmiston ja tutustua siihen tarkemmin. Operaatiosta vastaa Santtu Pajukanta.

Uusi kuva-arkisto tulee korvaamaan nykyisen pääasiallisena järjestelmänä, mutta tämän aikataulu on vielä avoin. Moni toiminnallisuus puuttuu vielä uudesta järjestelmästä.

Palvelumme medialle

Anikin kuva-arkisto on varsinainen aarreaitta aiheen harrastuksista uutisoivalle medialle - mutta saatavilla olevien kuvien määrä on hurja ja sopivan löytäminen voi olla vaikeaa. Autamme median edustajia mieluusti löytämään halutun kaltaisia kuvia julkaisua varten ja järjestämme myös käyttöoikeudet asianmukaisesti. Olemme toimineet kaikkien suurimpien valtakunnallisten mediatalojen kanssa niin sanoma- kuin aikakauslehtien osalta ja pystymme varmasti auttamaan sinuakin löytämään sopivat kuvat. Palvelu ei tokikaan rajoitu vain kaupallisiin toimijoihin, vaan voimme auttaa myös esimerkiksi harrastelehtien ja esimerkiksi opinnäytetöiden kuvamateriaalin keräämisessä.

Yhteystietomme ovat alla.

Yhteystiedot

Kuva-arkiston yleinen sähköpostiosoite on kuvat(ät)aniki.fi. Voit osoittaa kaikki kuva-arkistoa koskevat kyselyt tähän osoitteeseen. Käyttöoikeuskysymyksissä suosittelemme ottamaan ensisijaisesti yhteyttä suoraan kuvaajaan, mutta myös ylläpito voi auttaa asian hoitamisessa.

Anikin kuva-arkiston ylläpidosta vastaa Säätöyhteisö B2 ry, joka toimii palveluntarjoajan ominaisuudessa. Löydät heidän sivuilta vieläkin tarkempia yhteystietoja tarvittaessa. Palvelu toteutetaan ehdottoman epäkaupallisesti, eikä kuva-arkistossa näytetä kävijöille kaupallista mainontaa.

Yhteyshenkilö palvelulle on Kyuu Eturautti jonka tavoitat numerosta 050 5950047 tai sähköpostiosoitteesta etunimi.sukunimi(ät)b2.fi.

Kuva-arkiston palvelimet oheistoimintoineen sijaitsevat suomalaisissa konesaleissa.

Takaisin kuva-arkistoon